Tef Injera – etiopiskt bröd

Du behöver

  • Steg 1
  • 6 dl mjöl (4 sädesslag)
  • 6 dl ljust lantbrödsmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 8 dl varmt vatten (ca 40 grader)
  • Steg 2
  • 1 dl varmt vatten
  • Steg 3
  • 1 stor stekpanna med lock
  • lite rapsolja

Gör så här

  1. Steg 1
  2. Lös jästen i lite av vattnet i en stor arbetsskål, tillsätt mjölet och blanda för hand.
  3. Tillsätt vattnet i omgångar och knåda in det för hand i mjölet, tills du har en fast deg som släpper skålens kanter. Det tar ca 20 min.
  4. Täck skålen med en handduk och ställ den på dragfri plats över natten.
  5. Steg 2
  6. Arbeta för hand in ytterligare ett par dl varmt vatten, tills degen har fått konsistens som en ganska fast pannkakssmet. Täck med handduken igen och låt smeten jäsa på dragfri plats ett par timmar.
  7. Steg 3
  8. Sila smeten genom trådsil så att ev mjölklumpar försvinner (detta moment kan du hoppa över).
  9. Bind eller linda en handduk runt stekpannans lock för att fånga upp fukten under gräddningen. Hetta upp stekpannan med lite olja på medelvärme.
  10. Ringla lite av smeten i stekpannan, som när du gräddar pannkakor. Jämna ut med stekspade om det behövs. Om smeten är för tjock kan du arbeta in lite mer vatten i den.
  11. Lägg på locket och grädda i 2-4 min. Injeran är färdig när den släpper pannans kanter.
  12. Låt kakorna svalna på handdukar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept