Stekt makrill med dilltäcke, selleri- och päronpuré och sötsur sås

4

Du behöver

  • 4 makrillfiléer, med skinn
  • 1 msk olivolja
  • lite smör

Dilltäcke:

  • 3 msk Kalles kaviar
  • 3 msk hackad dill
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 äggula

Selleri- och päronpuré:

  • 1 msk olivolja
  • 0,5 rotselleri, skalad och tärnad
  • 1 päron, skalat och tärnat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl kycklingbuljong
  • Sötsur sås:
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk kyckling- och fiskbuljong
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 msk socker
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk smör
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Stekt makrill med dilltäcke:
  2. Blanda alla ingredienser till dilltäcket i en skål.
  3. Gör några snitt på skinnsidan på filéerna. Fördela dilltäcket på makrillfiléerna (på köttsidan).
  4. Stek makrillfiléerna med skinnsidan ner i tre min på medelhög värme. Vänd och stek andra sidan i två min. Lyft filéerna ur stekpannan.
  5. Servera med purén och den sötsura såsen.
  6. Selleri- och päronpuré:
  7. Fräs rotselleri och gul lök i olivolja i en gryta.
  8. Tillsätt buljong och låt puttra lite. Fortsätt med päron och låt allt puttra i 20 min, eller tills päron- och rotselleribitarna är mjuka.
  9. Vispa ihop eller mixa till puré i en mixer.
  10. Sötsur sås:
  11. Hetta upp olivolja, schalottenlök och vitlök. Låt fräsa lite.
  12. Tillsätt vinäger, socker, buljong och grädde och låt sjuda i 10 min. Tillsätt smör och dill. Rör om och dra av från värmen.
  13. Smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept