Sillsushi

4

Du behöver

  • 2 matjesfiléer, eller andra inlagda sillfiléer
  • 5 dl kokt, skalad mandelpotatis
  • 1 msk grovkornig senap, t.ex. skånsk
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk wasabipasta
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk riven färsk pepparrot
  • gräslök
  • salt och nymalen peppar
  • plastfolie
  • sushimatta
  • sojasås, inlagd ingefära och ev senap till servering

Gör så här

  1. Låt sillfiléerna rinna av och klappa dem torra med hushållspapper. Strimla dem på längden.
  2. Mosa potatisen grovt med gaffel. Tillsätt senap, wasabi och vinäger. Rör ihop till en puréliknande konsistens. Tillsätt pepparrot och smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg plastfolie på sushimatta om ni har.
  4. Lägg 2 msk potatismos på plastfolien. Platta ut till en 10 cm lång och 3 cm bred sträng och lägg på fyra sillstrimlor. Lägg på lite gräslök och ev ett tunt lager wasabi. Rulla ihop så hårt som möjligt till en rulle med en enkronas diameter. Det räcker att kanterna går ordentligt omlott. Gör resten av rullarna på samma sätt.
  5. Låt rullarna vila i sin plast i kylskåp en halvtimme. Skär dem med vass kniv i ca 1 cm tjocka skivor.
  6. Garnera med gräslök. Servera dem direkt på skärbrädan eller på ett fat, med soja, inlagd ingefära och senap i små skålar bredvid.
  7. Wasabipasta och sushimatta finns att köpa i de flesta asiatiska butiker.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept