Sillcarpaccio med friterade vaktelägg

4

Du behöver

  • 4 inlagda sillfiléer
  • 4 borstade mandelpotatisar, eller färskpotatisar
  • 4 vaktelägg
  • 2 dl vatten
  • vinäger
  • salt
  • krossad is + 1 dl vatten att kyla äggen i
  • 1 dl panko, asiatiskt ströbröd (finns i de flesta asiatiska butiker)
  • 2 dl rapsolja till fritering
  • 2 msk 2-3 msk olivolja
  • 2 msk soja
  • saften av 1 limefrukt
  • saften av 0.5 citron
  • 2 msk löjrom, eller forellrom
  • hackad gräslök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ugnsbaka potatisen i 20 min och låt den svalna. Skiva potatisen tunt.
  3. Skiva även sillfiléerna tunt..
  4. Koka upp vatten med en skvätt vinäger i och lite salt. Knäck vakteläggen ett i taget i en matsked. Låt äggen glida ner i vattnet och koka 1-2 min. Ta upp dem och lägg dem i isvatten ett par min för att kallna.
  5. Värm oljan i en kastrull till 160 grader.
  6. Rulla äggen i ströbrödet och fritera dem gyllenbruna. Ta upp dem.
  7. Om ni tycker att det är krångligt att fritera äggen, så går det alldeles utmärkt att bara koka vakteläggen.
  8. Blanda olivolja, soja, citron- och limesaft till en dressing och vänd ner löjrom och hackad gräslök.
  9. Varva potatis- och sillskivorna på ett fat och häll över dressingen. Toppa med vaktelägg och en klick löjrom.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept