Saffransfyllda scampibollar med tomat- och senapssås

4

Du behöver

Saffransfyllda scampibollar:

  • 8 borstade mandelpotatisar
  • 1 msk smör
  • 2 Chorizokorvar eller motsvarande mängd salami, utan skinn och skurna i små tärningar
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 6 basilikablad, finhackade
  • 1 g saffran (2 kuvert)
  • 8 scampistjärtar, okokta
  • salt och nymalen peppar efter smak

Tomat- och senapssås:

  • 8 urkärnade tomater
  • 0,5 tsk krossade senapsfrön
  • 8 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 basilikablad
  • 2 knippen dragon
  • 2 torkade chilipepparfrukter
  • 2 limefrukter, det rivna skalet
  • 0,5 tsk senapsolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Saffransfyllda scampibollar:
  2. Sätt ugnen pa 200º. Baka potatisarna i cirka 20 minuter. Låt dem svalna, skala och mosa dem med en gaffel tillsammans med smöret. Mosa bara inte potatisen för fint, det ska finnas en del små klumpar kvar. Sänk ugnsvärmen till 175º.
  3. Fräs korv, vitlök och schalottenlök gyllenbruna i olivoljan och rör ner saffran, som du först har löst i lite hett vatten.
  4. Rör ner korv- och lökblandningen i potatismoset och rör därefter ner basilikan. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.
  5. Nu är det dags att skala scampistjärtarna. Rensa dem noga. Klyv stjärtarna på längden men inte helt itu, vik ut dem i fjärilsform och
  6. Ta bort den svarta strängen.
  7. Lägg ut en bit plastfilm, 10x10 cm, och lägg en rensad scampistjärt på. Lägg över plastfilm och banka försiktigt ut stjärten med knuten hand. Ta bort översta plastfilmen. Lägg en klick mos på scampin och forma till en boll.
  8. Förslut genom att tvinna plastfilmen i tippen. Upprepa med alla scampistjärtar. Lägg bollarna i kylen, cirka 20 minuter, tills de stelnat. Ta bort filmen.
  9. Lägg därefter scampibollarna i en smörad ugnsfast form och stek i 6 minuter i 175º.
  10. Tomat- och senapssås:
  11. I en medelstor gryta; sautera schalottenlök, vitlök, senapsfrön och chilipeppar i olivoljan.
  12. Glasera med honung.
  13. Tillsätt resterande ingredienser, förutom salt, peppar och senapsolja. Sjud på svag värme i cirka 45 minuter. Tillsätt salt, peppar och senapsolja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept