Renköttbullar med glaserad vitlöksconfit och rödkål

4

Du behöver

Renköttbullar:

  • 8 bitar renytterfilé à 20 g

Köttbullssmet:

  • 1 finhackad rödlök
  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 300 g blandfärs
  • smör, olivolja
  • salt och nymalen peppar efter smak

Honungsglaserad vitlöksconfit:

  • 4 vitlökar, delade i klyftor och skalade
  • 4 färska timjankvistar
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl honung
  • 1 kanelstång
  • salt och nymalen peppar efter smak
  • smör

Kryddig rödkål:

  • 1 litet, finstrimlat rödkålshuvud
  • 1 tsk garam masala
  • 2 rödlökar, hackade
  • 1,25 dl flytande honung
  • 1 dl portvin
  • färsk timjan
  • 2 msk farinsocker
  • 2 kanelstänger
  • salt och nymalen peppar efter smak
  • olja

Gör så här

  1. Renköttbullar:
  2. Fräs löken i smör och låt den svalna.
  3. Blanda ströbröd och grädde i en skål och låt det svälla några minuter. Tillsätt först ägg, därefter löken och färsen. Salta och peppra.
  4. Skär renfilén i kuber. Forma köttfärssmeten runt varje filébit till 8 bullar (låt bullarna ev vila i kylskåp i 20 minuter).
  5. Stek bullarna gyllenbruna i olja och smör i medelvarm panna, ca 7-8 minuter. Lyft ur dem ur pannan och håll dem varma.
  6. Honungsglaserad vitlöksconfit:
  7. Lägg vitlöksklyftorna i pannan. Fräs på lite. Lägg i vinäger, honung, timjan och kanel. Låt småkoka i ca 20 min. Vänd ned en klick smör och smaka av med salt och peppar.
  8. Inte nog med att vi får fina glaserade vitlöksklyftor här får vi också en utmärkt såsbas.
  9. Kryddig kål:
  10. Häll lite olja i en stor kastrull. Lägg i rödkål, garam masala, rödlök, honung, salt, peppar, portvin, timjan, socker och kanel. Låt småkoka på låg värme i ca 40 min.
  11. Servera gärna bullarna direkt ur stekpannan med kålen och såsen bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept