Qibe – etiopiskt kryddsmör

Marcus Samuelsson

Qibe – etiopiskt kryddsmör

11 ingredienser

Ingredienser

  • 1 kg smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, ca 3 cm
  • 1 dl basilikakvistar, hackade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 4 kardemummakapslar
  • 1 tsk salvia
  • smör att fräsa kryddorna i
  • 1 stor burk med tättslutande lock

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära, blanda med basilikan och ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i en gryta på låg värme under omrörning; det får inte ändra färg. Skumma noga, allt skum ska bort.
  3. Fräs spiskummin, gurkmeja och kardemumma i lite smör. Rör ned kryddorna och lökblandningen i smöret och sjud på låg värme under försiktig omrörning i 15 min.
  4. Ta grytan från värmen och låt blandningen vila ca 20 min tills kryddorna sjunkit till botten och smöret är genomskinligt. Sila försiktigt och häll smöret i en stor burk med lock.
  5. Förslut och förvara kallt.