Nech Shiro – etiopisk kikärtspuré

Du behöver

  • 2 l ärtor
  • 1 l bönor
  • 1 l Kikärtor
  • 1,5 dl basilika
  • 1 dl timjan
  • 0,5 dl hackad ingefära
  • 0,5 dl hackad vitlök
  • 0,5 dl kardemumma
  • 1 dl oregano
  • 0,5 dl bockhornsklöver (groddar med tydlig currysmak), alt curry
  • 2 hackade rödlökar
  • salt efter smak
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 0,5 l vatten
  • olja

Gör så här

  1. Tvätta bönorna, kikärtorna och ärtorna var för sig. Koka i 30 min. Häll av vattnet och placera i ugn på låg värme. Innan de har torkat helt, rosta och sätt åt sidan. Mal och separera frön från kapslar och kasta brända frön. Ställ åt sidan. Stöt ihop ingefära, vitlök och rödlök. Placera i ugn på låg värme och låt torka.
  2. Hetta upp alla kryddor i en stekpanna och blanda med bönor och ärtor. Mal allt till ett fint pulver och sikta.
  3. Förvara på torrt ställe i en burk med tättslutande lock.
  4. Fräs schalottenlöken i oljan, tillsätt vattnet och koka upp. Tillsätt Nech Shiro-pulvret – lite åt gången – under kraftig omrörning. När det börjar tjockna är det klart.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept