Musslor i buljong med ugnstorkade tomater och rosmarinbröd

4

Du behöver

  • 2 kg blåmusslor
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 50 g bacon, grovtärnat
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk currypulver
  • 3-4 chilifrukter, hela
  • 1 msk socker
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten eller hönsbuljong
  • 1 tomat, tärnad
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • salt och peppar
  • 2 kvistar färska örter, t ex timjan, basilika eller persilja, hackade
  • 10 st 10-12 körsbärstomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • färska örter
  • 1 dl olivolja, spara 2 msk till pensling
  • 2 små kvistar rosmarin, grovt skurna
  • 4 dl ljummet vatten
  • 3 dl ljummen mjölk
  • 2 msk honung
  • 0,5 pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 3 msk riven parmesan
  • 1 dl vetemjöl + lite till utbakning

Gör så här

  1. Skrapa och tvätta musslorna. Kontrollera att de är slutna eller att de sluter sig när du knackar dem, till exempel i köksbänken. Fräs bacon, vitlök, curry, och socker i olivolja på medelvärme tills allt mjuknat. Höj värmen, lägg i och fräs musslorna. Tillsätt vin, vatten (eller buljong), tomat, vaniljstång och vaniljfrön. Låt musslorna ånga under lock tills de öppnat sig, cirka 4 minuter. Kasta alla musslor som inte öppnat sig. Salta, peppra och vänd i örterna.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Sockra, salta och ha på olivolja och örter. Torka i ugnen.
  4. Värm olivolja i en kastrull. Häll i rosmarin, vatten, mjölk och honung och dra av kastrullen från värmen. Rör i jästen när vätskan är fingervarm. Blanda salt, 2 matskedar parmesan och mjöl i en bunke. Häll i mjölkblandningen under omrörning. Häll över degen i en matberedare med degkrok. Arbeta degen i 10 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda i 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd försiktigt upp degen på mjölat bakbord och forma 2 runda bröd eller 2 baguetter.
  5. Pensla med 2 matskedar olivolja och strö över resten av parmesanosten. Baka i ugn i 4 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Baka baguetter i ytterligare 10 minuter, runda bröd i 15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept