Lax med pesto

4

Du behöver

  • 225 gram tagliatelle or fettuccini
  • 4,5 dl hönsbuljong
  • 1 dl olivolja
  • 1 st fänkål, delad på hälften
  • 8 st potatisar
  • 2 st schalottenlökar
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 st laxfiléer à 170 g
  • 1 tsk salt
  • peppar efter smak
  • saften från 2 lime
  • 60 g Parmesonost, färskriven
  • 4 msk pesto
  • pesto
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 8 blad basilika
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 knippa persilja
  • 2 dl olivolja
  • 1 chilipeppar, hackad
  • 3 msk parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Peston: Rosta pinjenötter, vitlök, chilli, basilika och persilja. Lägg i mixer och tillsätt olivoilja och parmesanost, mixa väl till en slät creme.
  2. Koka upp 1 liter saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i pasta och koka till al dente. Sila och skölj.
  3. Blanda hönsbuljong och olivolja i en separat kastrull och låt koka upp. Tillsätt fänkål och potatis. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 20 minuter
  4. Tillsätt schalottenlök, vitlök och lax och ta sedan av kastrullen från värmen. Lägg på lock och låt vila i 15 minuter.
  5. Använd en hålsked och ta ur lax, schalottenlök, vitläk, fänkål och potatis. Spara kokvätskan. Skär potatis, schalottenlök och fänkål i 1 ½
  6. Cm kuber, dela vitlöken på hälften och strimla laxen.
  7. Häll 2 ½ dl av kokvätskan i en djup kastrull och låt koka. Tillsätt pesto och rör om tills den smälter. Tillsätt sedan pasta, fänkål, potatis, shalottenlök och vitlök och blanda. Salta och peppra. Vänd ner laxen och pressa över limejuice.
  8. Till serveringen fördelas pastan i 4 skålar, strö över parmesanost.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept