Kafferostad anka med päron- och endiveragu

4

Du behöver

Kafferostad anka:

  • 4 ankbröst
  • 300 g kaffebönor, helst orostade
  • 2 krossade bitar kanel
  • 1 tsk hela kardemummakapslar
  • salt och nymalen peppar efter smak

Päron- och endiveragu:

  • 2 päron, skalade och skivade
  • 6 borstade mandelpotatisar
  • 6 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • 3 endiver, tunt skivade
  • 2 dl portvin
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk smör
  • salt och nymalen peppar efter smak

Gör så här

  1. Kafferostad anka:
  2. Putsa ankbrösten men spara lite av det bortputsade fettet.
  3. Låt ankfettet smälta i en stekpanna. Lägg sedan i kaffebönor, kanel och kardemumma.
  4. Lägg i brösten med skinnsidan ner. Stek brösten 6 min på skinnsidan och sedan 2 min på köttsidan.
  5. Salta och peppra brösten och låt dem gå färdigt i ugnen på 200 grader i 3 min.
  6. Skär upp ankbrösten och servera dem med ragun.
  7. Päron- och endiveragu:
  8. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in mandelpotatisarna på en saltbädd i 25 min. Skiva dem sedan.
  9. Lägg smöret i en gryta. Tillsätt endiverna och fräs på lite. Fortsätt med päron, vitlök och den skivade mandelpotatisen. Tillsätt portvin, grädde, honung och låt puttra i 25 min.
  10. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept