Gös med rotsaks- och murkelragu

4

Du behöver

  • 600 g gösfilé med skinn, eller abborre
  • 2 l vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 vitlöksklyftor
  • färsk basilika
  • 1 grovhackad myntastjälk
  • 5 vitpepparkorn

Rotsaks- och murkelragu:

  • 2 rödbetor
  • 2 kålrötter
  • 2 morötter
  • 2 svartrötter
  • 3 dl hackade murklor (förvällda om de är färska), eller annan svamp
  • 5 hela vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche, eller gräddfil
  • 0,5 dl portvin
  • färska örter, t ex timjan, basilika
  • salt och nymalen peppar efter smak

Gör så här

  1. Skär några snitt i skinnet på fisken och stoppa in några färska basilikablad.
  2. Koka upp vatten, vin, vitlök, mynta och peppar i en kastrull eller ångkokare. Ångkoka fisken i ca 4 min.
  3. Eller lägg filéerna i smord ugnsfast form, täck över med aluminiumfolie och ställ in i ugn i 12 min på 200 grader.
  4. Rotsaks- och murkelragu:
  5. Skala rotfrukterna och skär dem i rätt stora bitar. Lägg dem i en panna tillsammans med olivoljan. Tillsätt vitlöksklyftorna och murklorna. Fräs på lite.
  6. Tillsätt portvin, crème fraîche och grädde. Salta och peppra. Låt koka upp och sedan småputtra i ca 10-12 min.
  7. Avsluta med lite färska örter, t ex timjan och basilika.
  8. Fördela fisken på fyra tallrikar, lägg stuvningen bredvid och garnera med lite färska örter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept