Gambas med piripiri och sötpotatispannkaka

4

Du behöver

Gambas:

  • 16 jätteräkor, skalade och rensade
  • Marinad:
  • 1 serranochili
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk youghurt
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk piripiri
  • 1 knippa färsk koriander, hackad
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1 citron, saften

Sötpotatispannkaka:

  • 2 sötpotatisar (ca 150 g/st) alt. palsternacka el. pumpa
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 3 msk smör, smält
  • 2 msk honung
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal
  • salt och peppar
  • smör till stekning
  • Garnityr:
  • 0,5 dl yoghurt
  • 1 lime i klyftor
  • färsk koriander
  • lite av marinaden

Gör så här

  1. Mixa alla ingredinenserna till marinaden. Spara lite av marinaden till garnering. Lägg i räkorna i resten och marinera 20-60 minuter i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta potatisen i mitten av ugnen i 45 minuter. Låt svalna. Skala och mosa sedan potatisen med en gaffel i en bunke. Salta och peppra. Vispa i ägg, vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet i en bunke. Vänd i resten av mjölken och tillsätt smör, honung, bakpulver och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Låt svälla i 1 timme eller gärna över natten. Stek små pannkakor, cirka ½ dl smet åt gången, i smör.
  3. Stek räkorna i en stekpanna på hög värme i 1?1 ½ minut
  4. Servera räkorna på pannkakorna på serveringsfat och garnera med ½ tsk yoghurt på varje räka. Lägg på limeklyftor, hackad koriander och ringla till slut över lite av marinaden.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept