Friterade bönbollar med chiliröra

6

Du behöver

  • Friterade bönbollar
  • 2 dl avrunna, råa majskorn
  • 5 dl råa, avrunna, blötlagda svarta bönor
  • sambal oelek efter smak
  • 3 tsk salt
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 2 msk 2-3 msk maizenamjöl
  • 1 dl (japanskt) ströbröd
  • (ev 1 äggula)
  • Chiliröra
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk mandlar, rostade och grovt hackade
  • 1-2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 små heta chilifrukter, urkärnade
  • 1 tsk söt chilisås
  • 2 tsk japansk soja
  • 1-3 lime, saften

Gör så här

  1. Chiliröran: Blanda allt i en skål och låt gärna stå och dra.
  2. Bönbollarna: Mixa bönor
  3. Bönbollarna: Mixa bönor, lök, vitlök och halva majsmängden i en matberedare tills det blir slätt. Vänd därefter ner resten av majsen, maizenamjöl och ströbröd. Smaksätt med sambal oelek. Fyll en kastrull till hälften med matolja och hetta upp till ca 175 grader. Prova genom att lägga i en liten brödbit (krutong) - om brödet mörknar på 15-20 sekunder är oljan lagom het. Prova så att fritera 1 msk smet. Om den inte håller ihop, tillsätt eventuellt en äggula. Släpp ner smeten med sked, så att de formas till bollar. Servera med chiliröran.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept