Fläskfilé med äppel- och potatisgratäng

4

Du behöver

Gratäng:

  • 2 Granny Smith-äpplen, skalade och skivade
  • 2 Idahopotatisar, skalade och skivade
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 kvistar färsk timjan, hackade
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • grovt salt och nymalen peppar efter smak
  • 2 msk parmesanost
  • smör till formen
  • Fläskfilé:
  • 800 g fläskfilé, putsad från hinnor
  • 2 msk olja, t ex rapsolja
  • salt och nymalen peppar efter smak
  • några bitar äpple, skalade
  • 1 rödlök, i skivor
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • timjan
  • smör
  • Honungssenap:
  • blad av 2 timjankvistar, hackade
  • 4 svartpepparkorn, krossade
  • 3 msk stark senap, t ex dijon, skånsk
  • 1 msk honung, gärna flytande

Gör så här

  1. Gratäng:
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Varva potatis och äpple i en smord form. Fortsätt med lök och timjan.
  4. Blanda grädde och mjölk i en liten skål. Häll gräddblandningen i formen och strö över osten. Krydda med salt och peppar.
  5. Grädda i ugn i 40 minuter.
  6. Fläskfilé:
  7. Skär fläskfilén i medaljonger. Fräs köttet i olja på hög värme i en panna. 3-4 min på varje sida. Salta och peppra. Tillsätt äpple, lök och timjan i pannan. Det ger smak åt köttet samtidigt som man får fina tillbehör till serveringen. Rör ned en liten klick smör.
  8. Blanda ingredienserna till honungssenapen väl och pensla den på filéerna i pannan. Låt allt gå färdigt några min.
  9. Lägg upp en bit gratäng på tallrik och lägg kött och tillbehör bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept