Fisk- och skaldjursbuljong

4

Du behöver

  • 1 dl krossade hummer- eller räkskal
  • 1 hackad schalottenlök
  • ca 1 cm färsk ingefära, hackad
  • 1 citrongrässtjälk
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 dl torkad shiitakesvamp, eller 5 stora, fasta, finstrimlade champinjoner
  • 1 ark kombu (torkat sjögräs)
  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl torrt Earl Grey´s te
  • 80 g torskfilé i 4 bitar
  • 80 g skinn- och benfri laxfilé i 4 bitar
  • salt och nymalen peppar efter smak
  • 1 tsk tryffelolja
  • portionsskålar till servering
  • olja

Gör så här

  1. Banka sönder citrongräset.
  2. Bryn skal, vitlök och schalottenlök i lite olja i en kastrull. Tillsätt ingefära, citrongräs, svamp, kelp och vatten. Låt koka upp. Låt sjuda i ca 10 min. Lägg i te. Koka upp. Sila buljongen och smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg i fisk och låt dra 3–6 minuter, tills fisken är ogenomskinlig och färdig.
  4. Droppa två droppar tryffelolja i varje skål, häll i buljongen och servera den ljummen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept