Curryrisbollar med pistageaioli

4

Du behöver

  • Curryrisbollar med pistageaioli
  • 2 dl basmati- eller jasminris
  • 5 dl vatten
  • 2 msk currypulver
  • 2 tsk salt
  • olja till fritering
  • salt
  • Pistageaioli
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl varm potatis, skalad och kokt
  • 4 msk pistagenötter, rostade och hackade
  • 2 msk sötmandel, hackade
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 msk söt senap
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 3-4 msk ljummet vatten
  • 2 dl matolja + 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Koka riset till risbollarna i vatten under lock på svag värme i 10-15 minuter. Tillsätt curry och salt och låt sjuda tills riset är torrt, cirka 10 minuter. Häll ut riset på ett stort smort fat och ställ in i kylen i cirka 6 timmar eller över natten. Hetta upp olja i en stor kastrull till 175 grader. Krama små bollar av riset, 3 centimeter i diameter. Fritera risbollarna tills de är gyllenbruna, 4-5 minuter. Salta.
  2. Sätt ugnen på 120 grader. Skala och rosta vitlöksklyftorna till pistageaiolin i ugnen i 20 minuter. Mosa den kokta potatisen. Kör potatisen i mixer tillsammans med allt utom mat- och olivoljan. Tillsätt oljan droppvis medan mixern är igång. Smaka av med salt och svartpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept