Bräserad oxsvans med plommon- och mandelcouscous

4

Du behöver

  • 16 medelstora oxsvansbitar, ca 2-2.5 kg
  • 1 dl matolja
  • 2 st citroner, skivade
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 msk Ras eller Hanout, marockansk kryddblandning
  • 1 kvist persilja
  • 2 l vatten
  • salt och peppar

Plommon- och mandelcouscous

  • 2 msk farinsocker
  • 1 dl vittvin
  • 1 gul lök, strimlad
  • 4 vitlökar, grovt hackade
  • 4 plommon
  • 0,5 spansk pepppar, urkärnad, finhackad
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl mandel, hackad
  • 2 kvistar dragon, hackad
  • 1 citron, saften
  • 4 dl couscous
  • 4 dl vätska, vatten eller spad från oxsvans
  • 1 msk Ras el Hanut
  • salt och pepppar

Gör så här

  1. Salta och peppra oxsvansen och bryn på hög värme i panna. Blanda citron, persilja, vitlök och pudra på Ras eller Hanout. Lägg i ugnfast form och häll på 1 l vatten. Se till att oxsvansen är täckt till 2/3 med vätska, om det behövs fyll på med mer vatten. Lägg på lock och koka i ugn i ca. 2 1/2-3 timmar i 175 grader. När det har blivit mört nog att köttet lossnar lätt från benet, ta ut ur ugn och låt stå vila. Börja med couscousen.
  2. Blötlägg couscousen i vätska i i 5-10 minuter. Blanda i Ras el Hanut, salt och peppar.
  3. Fräs vitlök, lök och mandlar i olivolja. Häll i peppar, plommon, vitt vin. Avsluta med saft av citron och dragon, salt och peppar,
  4. Vänd i plommon- och mandelblandningen i couscousen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept