Räkcocktail med chiliaioli

30 min
8
Räkcocktail med chiliaioli
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Nyhetsmorgon

En vacker och festlig förrätt med jätteräkor.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

8 maj 2008
Visa mer
30 min
8

Du behöver

  • 16 st jätteräkor
  • 2 st lime
  • 2 kvistar persilja
  • 2 kvistar koriander
  • 2 msk soya
  • 1 msk mild chilipulver
  • 2 msk olivoilja
  • 4 klyftor vitlök

chiliaioli:

  • 1 msk mandel
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st röda chilifrukter
  • 3 st äggulor
  • 3 st lime
  • 1 tsk sweet chilisås
  • 1 tsk soja
  • 4 dl olivolja

Gör så här

  1. Skala räkorna. Hetta upp en stekpanna med olja och stek räkorna på hög värme, 30 sekunder på varje sida. Lyft sedan av.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Stek den i olja tills den blir gyllenbrun. Tillsätt soya och pressa över limesaft, låt svalna.
  3. Lägg i räkorna och tillsätt persilja och koriander.
  4. Gör aiolin: Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka också chilin och mandeln. Rosta mandel och vitlök i en panna tills de får gyllenbrun färg och tillsätt sedan chilin. Ta av från värmen och låt svalna.
  5. Häll i en mixer och tillsätt äggulor. Vispa väl, häll sedan sakta i lime juice, chilisås, soja samt olja.
  6. Servera räkorna med aiolin i vackra glas eller små skålar och garnera med lite koriander.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept