Räkcocktail med chiliaioli

Räkcocktail med chiliaioli
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Räkcocktail med chiliaioli

16 ingredienser

30 min

En vacker och festlig förrätt med jätteräkor.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Ingredienser

portioner
  • 16 jätteräkor
  • 2 limefrukter
  • 2 kvistar persilja
  • 2 kvistar koriander
  • 2 msk soja
  • 1 msk mild chilipulver
  • 2 msk olivolja
  • 4 klyftor vitlök

chiliaioli:

  • 1 msk sötmandel
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 röda chilifrukter
  • 3 äggulor
  • 3 limefrukter
  • 1 tsk sweet chilisås
  • 1 tsk soja
  • 4 dl olivolja

Gör så här

  1. Skala räkorna. Hetta upp en stekpanna med olja och stek räkorna på hög värme, 30 sekunder på varje sida. Lyft sedan av.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Stek den i olja tills den blir gyllenbrun. Tillsätt soya och pressa över limesaft, låt svalna.
  3. Lägg i räkorna och tillsätt persilja och koriander.
  4. Gör aiolin: Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka också chilin och mandeln. Rosta mandel och vitlök i en panna tills de får gyllenbrun färg och tillsätt sedan chilin. Ta av från värmen och låt svalna.
  5. Häll i en mixer och tillsätt äggulor. Vispa väl, häll sedan sakta i lime juice, chilisås, soja samt olja.
  6. Servera räkorna med aiolin i vackra glas eller små skålar och garnera med lite koriander.