Marcus Oscarssons budapestbakelse

8

Du behöver

Smet

  • 5 äggvitor
  • 2,75 dl strösocker
  • 0,75 dl maizena
  • 1,5 msk kakao (kan även vara mindre)
  • 0,75 dl hasselnötter (75 g)

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • mandarinklyftor eller persikor, efter smak
  • 2 tsk florsocker (behövs ej)

Garnering

  • 50 g mörk choklad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Hacka nötterna fint.
  2. Separera äggvitorna en och en - bara lite gula förstör hela smeten.Vispa vitorna, och tillsätt sockret stegvis. Vispa till hårt fast skum så bunken kan vändas upp och ned (vispa sen lite till).
  3. Blanda nötter, mjöl och kakao. Vänd försiktigt ner i marängsmeten. Vispa ej.
  4. Spritsa ut smeten på lätt mjölad bakpappersklädd plåt. Lämna 3 cm kant runt om.
  5. Spritsa med stor öppen tyll utan mönster (exv 14 mm) från ena långsidan till andra.
  6. Grädda 20 min. Lufta ugnen 1-2 ggr under tiden för uppnå bättre krisp.
  7. Vispa grädden hårt.
  8. Låt botten svalna 5 min, stjälp upp på lätt sockrat bakplåtspapper. Låt kallna. Dra sakta av pappret ovanpå.
  9. Bred ut grädden (inte ända till kanten, spara 3 cm vid långsidorna. Överflödsgrädde knivas bort vid ihoprullning. Strö över den avrunna frukten. Spara ev. frukt till garnering.
  10. Låt stå 5 min innan den rullas ihop försiktigt. Spänn åt slutkanten med skärbräda. Lägg på ett fat med skarven nedåt. Ställ in i kylen.
  11. Garnera med smält choklad och ringla över längden. Pudra över lite florsocker strax före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept