Gratinerad hummer med grönsaksratatouille

45 min
4
gratinerad hummer
Foto: tv4
45 min
4

Du behöver

  • 2 humrar
  • 2-3 lagerblad
  • ca 10 pepparkorn
  • 1 msk salt per liter vatten
  • 1 grön zucchini
  • 1 gul zucchini
  • 1 fänkål
  • 1 lök
  • 12 cl vitt vin
  • 1 glas av hummerns kokvatten
  • salt och peppar efter smak
  • 0,5 dl mozzarella, riven
  • 0,5 dl parmesan, riven

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar, lägg ner hummern och låt den koka ca 12-15 minuter (beroende på storlek).
  2. Skölj zucchini och fänkål.
  3. Skär zucchini och fänkål i bitar, lägg i en skål. Blanda, salta och peppra efter smak.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Värm upp stekpannan och häll i olivolja. Lägg i den finhackade löken i stekpannan på låg värme tills de är lätt gyllenbruna. Lägg sedan i zucchinin och fänkålen i stekpannan tillsammans med löken och låt stekas tills det har blivit mjukt.
  6. Tillsätt sedan vitt vin, ett glas av vattnet hummern kokat i och strö en nypa salt över.
    Sänk värmen till stekpannan och låt det koka på svag värme.
  7. Ta de två kokta humrarna och dela på längden.
  8. Gör rent de halva humrarna under rinnande vatten.
  9. Ta sedan stjärten och klon, ta ut köttet. Men ha inte sönder skalet.
  10. Lägg hummerköttet i stekpannan tillsammans med grönsakerna låt koka ca 5-10 minuter.
  11. Sätt under tiden på ugnen på 180 c.
  12. När hummerköttet är klart, lyft upp det ur stekpannan och lägg tillbaka det i skalen. Spara såsen som har blivit kvar i pannan.
  13. Strö över riven parmesan och mozzarella. Ställ dem sedan i ugnen på 5-8 minuter tills osten är gyllenbrun.
  14. När humrarna är klara ta ut dem och lägg dem på tallrikarna ovan de stekta grönsakerna. Häll sedan såsen från pannan över den smälta osten på hummern och runt på tallriken. Garnera med timjan, färdigt att servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept