Mangosorbet med chokladringlade maränger

Mangosorbet med chokladringlade maränger
Foto: TV4

Mangosorbet med chokladringlade maränger

Av: Stefan och Jonas - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

60 m + tid i frys

Hemgjord sorbet smaksatt med mango. Serveras med fransk chokladmaräng och marinerade bär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Mangosorbet

  • ca 450 g mango
  • 1 citron, saft
  • salt
  • 1,25 dl strösocker
  • 3 msk vatten

Franska chokladmaränger

  • 625 g florsocker
  • 250 g äggvita
  • 100 g mörk choklad 70 %

Marinerade bär

  • 100 g blåbär
  • 100 g hallon
  • 1 msk socker (och/eller 1 msk cointreau)
  • färsk citronmeliss, till garnering

Gör så här

Mangosorbet

  1. Skala mangofrukterna med en vass kniv över en skål så att saften tas tillvara. Skär loss fruktköttet från kärnan och lägg i en matberedare eller mixer. Tillsätt mangosaft, citron och salt och kör till en slät puré.
  2. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och värm upp försiktigt under omrörning tills sockret löst sig.
  3. Koka upp under omrörning, lyft av från plattan och låt svalna något. Häll ner sockerlagen i mangopurén och blanda väl. Låt svalna.
  4. Kör smeten i glassmaskin enligt tillverkarens anvisning eller frys ner smeten i en frystålig behållare utan lock ca 2-3 timmar, tills den blir mosig. Vänd ner massan i en skål och rör med gaffel eller i matberedare så att iskristallerna krossas. Ställ in sorbeten i frysen igen och frys i ytterligare 2-3 timmar eller tills den är hård och kan serveras.

Franska chokladmaränger

  1. Vispa florsocker och äggvita över vattenbad till 64 grader. Vispa med elvisp tills marängen blivit kall och är stabbig.
  2. Smält chokladen i en bunke över vattenbad och virvla chokladen på marängen.
  3. Forma maränger i önskad storlek och form på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Sätt in marängerna i ugn på först 130 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt marängerna gå i 8 minuter till. Öppna sedan ugnsluckan och grädda på 100 grader i ytterligare 7 minuter. Tag ut och låt svalna.

Marinerade bär

  1. Blanda hallon och blåbär i en skål. Häll över socker och/eller cointreau och rör om.
  2. Lägg upp en maräng på varje serveringsfat. Gör ett hål i toppen och lägg i lite bär. Ta en glasskula och lägg bredvid och dekorera med citronmeliss.