Mandeltårta

Mandeltårta
Foto: TV4

Mandeltårta finns att köpa färdig, men den hemmagjorda smakar så mycket mer! Stort kalas på gång? Dubbla satsen och gör två tårtor.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

Bottnar:

  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 75 g mald sötmandel
  • 2 msk kakao
  • Fyllning:
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 påse mandelflis
  • smör till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Rita två rundlar på bakpapper med en mattallrik som mall. Pensla tunt med smält smör över. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ned socker, mandel och kakao. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda klart mitt i ugnen ca 10 minuter. Lossa dem från pappret innan de har kallnat helt.
  2. Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar. Slå över den i en skål och rör ner smöret i små klickar. Kyl smeten.
  3. Bred hälften av smeten på en botten. Lägg på den andra och bred resten över tårtan. Rosta mandeln i torr panna. Strö över som garnering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept