Mandeltårta

Mandeltårta
Foto: TV4

Mandeltårta finns att köpa färdig, men den hemmagjorda smakar så mycket mer! Stort kalas på gång? Dubbla satsen och gör två tårtor.

26 januari 2009

Du behöver

Bottnar:

  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 75 g mald sötmandel
  • 2 msk kakao
  • Fyllning:
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 påse mandelflis
  • smör till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Rita två rundlar på bakpapper med en mattallrik som mall. Pensla tunt med smält smör över. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ned socker, mandel och kakao. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda klart mitt i ugnen ca 10 minuter. Lossa dem från pappret innan de har kallnat helt.
  2. Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar. Slå över den i en skål och rör ner smöret i små klickar. Kyl smeten.
  3. Bred hälften av smeten på en botten. Lägg på den andra och bred resten över tårtan. Rosta mandeln i torr panna. Strö över som garnering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept