Mandelkaka med körsbär

koket.se
Mandelkaka med körsbär
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Mandelkaka med körsbär

14 ingredienser

ca 50 m

Maffig mandelkaka med körsbär och brynt smör. Servera denna goda körsbärskaka med Roy Fares vaniljsås.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Mandelkaka

  • 150 g smör, brynt
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 60 g mandelmjöl [1,5 dl]
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 150 g äggvita [5 st]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 200 g körsbär, urkärnade
  • 30 g sötmandel, hyvlad

vaniljsås

  • 90 g äggula [5 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 300 g grädde [3 dl]
  • 100 g mjölk [1 dl]

Gör så här

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra och mjöla med mandelmjöl en rund pajform på kanterna, lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Bryn smöret i en kastrull på spisen tills den börjar bli gyllenbrun, ställ åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, och salt i en bunke och tillsätt smöret. Blanda till en slät och fin smet.
  5. Fördela smeten i formen och strö över körsbär och hyvlad mandel. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 30 - 35 min.
  6. Ta ut och låt svalna. Pudra över florsocker och servera med lite grädde eller gör vaniljsås av äggulorna.

Vaniljsås

  1. Blanda äggulor, strösocker i en bunke.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden.
  3. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl.
  4. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna.
  5. Ta bort från plattan och häll över det i en skål och låt svalna.