Mandelkaka med körsbär

ca 50 m
8 - 10 bitar
Mandelkaka med körsbär
Foto: TV4
ca 50 m
8 - 10 bitar

Du behöver

Mandelkaka

  • 150 g smör, brynt
  • 60 g vetemjöl (1dl)
  • 60 g mandelmjöl (1,5 dl)
  • 180 g florsocker (3 dl)
  • 150 g äggvita (5 ägg)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 200 g urkärnade körsbär
  • 30 g hyvlad mandel

Vaniljsås

  • 90 g äggula (5)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 1 st vaniljstång
  • 300 g grädde (3 dl)
  • 100 g mjölk (1 dl)

Gör så här

  1. Mandelkaka
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra och mjöla med mandelmjöl en rund pajform på kanterna, lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Bryn smöret i en kastrull på spisen tills den börjar bli gyllenbrun, ställ åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, och salt i en bunke och tillsätt smöret. Blanda till en slät och fin smet.
  5. Fördela smeten i formen och strö över körsbär och hyvlad mandel. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 30 - 35 min.
  6. Ta ut och låt svalna. Pudra över florsocker och servera med lite grädde eller gör vaniljsås av äggulorna.
  7. Vaniljsås
    Se Roy göra vaniljsåsen här!
  8. Blanda äggulor, strösocker i en bunke.
  9. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden.
  10. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl.
  11. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna.
  12. Ta bort från plattan och häll över det i en skål och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept