Mandelkaka med kamomillkräm, myltade blåbär och saltrostade mandlar

Från Nyhetsmorgon

Ljuvlig dessert som serveras i glas. Brynt mandelkaka med varma blåbär, len kamomillkräm och knapriga mandlar.

2 december 2016
Visa mer
6

Du behöver

Mandelkaka

  • 175 g socker
  • 240 g mandelmjöl
  • 30 g honung
  • 60 g mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 220 g äggvita
  • 250 g smör
  • 1 l mjölk

Kamomillkräm

  • 1 msk torkad kamomill
  • 240 g socker
  • 200 g äggula
  • 80 g maizena
  • 50 g smör

Myltade blåbär

  • 1 l blåbär
  • 2 dl socker
  • 1 msk gin

Servering

  • 1 dl saltrostade mandlar, hackade

Gör så här

  1. Mandelkaka
    Bryn smöret i en panna, ställ åt sidan och låt det kylas ner. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt honung och äggvita. Till sist blandar du i smöret, ställ i kyl och vila minst 30 min. Baka sedan i en ugnsfastform på 220 grader i 20-30 min.
  2. Kamomillkräm
    Koka upp mjölk tillsammans med kamomill, sätt på ett lock, ställ åt sidan och låt stå och dra i 15 min.
  3. Sila av mjölken och blanda in alla ingredienser förutom smöret. Koka upp på låg värme, vispa under tiden tills krämen börjar tjockna. Ställ åt sidan och låt kallna, till ca 50 grader , mixa sedan in smöret lite i taget med hjälp av en stavmixer, ställ i kyl fram till servering.
  4. Myltade blåbär
    Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka på låg värme i ca 10-15 min, tills blåbären har släppt saften och börjar koka ihop med sockret. Ställ åt sidan fram till servering.
  5. Vid servering
    Lägg en stor klick kräm i botten på serveringsskålarna, bryt upp kakan och fördela i skålarna. Värm upp blåbären och lägg en stor sked i varje skål, toppa rikligt med den saltrostade mandeln och servera .
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept