Mandelgifflar med amerikanska blåbär

Mandelgifflar med amerikanska blåbär
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Peter Dahlberg
Peter Dahlberg

Mandelgifflar med amerikanska blåbär

Av: Peter Dahlberg

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

1 h 30 m

Gifflar fyllda med mandelmassa och blåbär smaksatt med lite ingefära.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Lakrits- och citronsnurror och Jordgubbs- och nektarinbullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken

Vetedeg

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 50 g jäst för söta degar
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 1 ägg
  • 175 g smör, mjukt
  • 720-840 g vetemjöl special [12-14 dl]
  • 0,5 tsk salt

Mandelgifflar med amerikanska blåbär

  • 200 g mandelmassa
  • 75 g smör, mjukt
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 75 g färska amerikanska blåbär
  • 50 g valnötter
  • 50 g mandelspån, till gräddning

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Värm mjölken tillsammans med mortlad kardemumma till 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke (till en köksmaskin med degkrok) och lös upp den med mjölken. Tillsätt strösocker, ägg och hälften av mjölet och starta maskinen. Tillsätt smöret och mer mjöl (men inte för mycket så degen blir torr).
  4. Låt maskinen gå i 5 minuter och tillsätt salt. Låt gå i ytterligare 3 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.

Mandelgifflar med amerikanska blåbär

  1. Riv mandelmassan i en skål. Vispa samman med smör och ingefära. Rör ner blåbär och krossade valnötter.
  2. Tag en tredjedel av vetedegen och kavla ut till 1 cm tjock rektangel. Dela rektangeln i 12-14 trianglar. Lägg en klick fyllning på den breda sidan och snurra ihop till en giffel.
  3. Lägg giffeln med snibben nedåt. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
  4. Pensla gifflarna med ägg och strö över mandelspån.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på bakgaller.