Mandeläpplen med kolasås

Mandeläpplen med kolasås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mandeläpplen med kolasås

8 ingredienser

En smarrig dessert som inte är svår att åstadkomma.

Ingredienser

portioner
  • 4 gröna äpplen
  • 75-100 g mandelmassa
  • mjölk

Sås:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 1 tsk kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och låt den koka utan lock tills den blir simmig. Rör om då och då.
  2. Gröp ur kärnhuset i äpplena med hjälp av en potatisskalare. Fyll hålen med mandelmassa utrörd i lite mjölk. Ställ äpplena i en ugnsform och klicka på lite matfett. Stek dem i ugnen tills de är mjuka rakt igenom. Lägg folie över om mandelmassan blir för mörk.
  3. Slå såsen över de ljumma äpplena och servera genast. Om såsen kallnar blir den lätt seg.