Mandel- och plommonpaj med vispgrädde

Mandel- och plommonpaj med vispgrädde
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mandel- och plommonpaj med vispgrädde

14 ingredienser

När den här pajen ska bakas är det mycket lätt om du har tillgång till en matberedare. Pajen kan serveras ljummen eller kall. Vispad grädde är gott till.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 100 g smör
  • 50 g strösocker
  • 1 äggula
  • 1-2 msk vatten
  • 3,5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 250 g katrinplommon
  • 10 cl Armagnac
  • 175 g marsipan
  • 50 g strösocker
  • 85 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 5 msk aprikossylt

Till servering

  • 2 dl grädde, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Kör smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Häll ner sockret och mixa en kort stund, tillsätt äggula och vatten. Tryck ut degen i bottnen på en pajform med löstagbar botten, kyl i 30 minuter. Förgrädda bottnen i 10–15 minuter.
  2. Hacka katrinplommonen och blötlägg dem i 5 cl Armagnac. Dela marsipanen i små bitar och lägg i matberedare. Häll i socker och smör, tillsätt mjölet, knäck äggen och tillsätt, ett i taget. Blanda noga.
  3. Bre 2 msk av sylten i pajskalet, bred fyllningen över sylten och lägg katrinplommon och vätskan över fyllningen. Grädda i 30–35 minuter tills pajen får en gyllene färg. Låt svalna. Värm upp resterande sylt och armagnac och koka ihop till en sirap. Bred över pajen.