Mandel- och äppelgifflar samt Pistage- och mandelbullar

Mandel- och äppelgifflar samt Pistage- och mandelbullar
Foto: TV4
Elisabeth Högberg
Elisabeth Högberg

Mandel- och äppelgifflar samt Pistage- och mandelbullar

Av: Elisabeth Högberg

Från: Hela Sverige bakar

24 ingredienser

2 h

Två sorters vetebröd på en deg. Gifflar fyllda med mandelmassa och äpple samt bullar med vaniljkräm och pistage.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bullar

Grunddeg

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1-1,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk kardemummakärnor (eller 2 tsk malen)
  • 1 ägg
  • ca 1,3 l vetemjöl [ca 780 g]

Mandel- och äppelgifflar

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 50 g mandelmassa, riven
  • 4 msk äpple, finrivet
  • 1 ägg
  • strössel (alt pärlsocker)

Pistage- och mandelbullar

  • 250 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 1 dl vaniljkräm (se nedan)
  • 100 g pistagenötter, skalade
  • ägg
  • mandelspån

vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills allt är ljummet, 37 grader.
  2. Lös upp jästen i degbunken med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött kardemumma, ägg och drygt två tredjedelar av mjölet.
  3. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar 1-2 dl till utbakning. Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen, täck med bakduk och ställ för att jäsa dragfritt till dubbel storlek (ca 30 min).

Mandel- och äppelgifflar

  1. Riv mandelmassan och äpplet och blanda samman med smöret. Arbeta degen någon minut i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Degen är färdig när den släpper bakbord och händer.
  2. Dela degen mitt itu. Kavla ut ena degen till en rund kaka och sporra ut 8 snibbar ur varje degkaka. Den andra delen av degen används till pistage- och mandelbullarna. Lägg en klick fyllning på varje snibb och rulla ihop till gifflar.
  3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 20-30 min). Pensla med ägg och strö strössel eller pärlsocker på dem. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min, 250 grader eller 225 grader varmluft.

Pistage- och mandelbullar

  1. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och maizena i en kastrull.
  2. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt kallna.
  3. Hacka pistagenötterna i en matberedare ganska fint. Häll över i en skål och mixa sedan mandelmassa, smör och vaniljkräm i matberedaren till en slät massa.
  4. Blanda sedan ner nötterna i mandelmasseblandningen.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta. Bred ut fyllningen och rulla ihop till en rulle.
  6. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i pappersformar på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek (ca 20-30 min).
  7. Pensla med ägg och strö mandelspån över bullarna. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min, 250 grader eller 225 grader varmluft.