Mammas frasiga kyckling med rotfrukter och aioli

Mammas frasiga kyckling, serveras med rotsaker och aioli
Foto: TV4

Mammas frasiga kyckling med rotfrukter och aioli

Av: Josefine - Hagfors

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1h 40m

Frasiga kycklinglår med ugnsstekt potatis och rotfrukter, serveras med aioli och fräsch mozzarellasallad.

Dryck: Rött vin,  District 7 art. nr 6578

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 50 g smör
  • 2 msk mushroom soja
  • 0,5 krm curry
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 4 kycklinglår
  • 2 krm paprikapulver
  • grillkrydda

Rotfrukter

  • 5 potatisar (stora)
  • 1,5 rödlök
  • 3 palsternackor
  • 4 morötter
  • olivolja
  • flingsalt

Aioli

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 äggulor
  • 2 dl olivolja
  • flingsalt (smaka av)
  • citronsaft, smaka av

Mozzarellasallad

  • 2 tomater (stora)
  • 2 mozzarellaostar
  • olivolja
  • basilika

Gör så här

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med att smälta smör i en kastrull.
  3. När smöret smällt så ta av kastrullen från plattan och tillsätt soya, paprikapulver, curry, salt och peppar, rör ihop och pensla på kycklingen.
  4. Strö över grillkrydda på låren och in i ugnen i ca 1 timma och 20 min. Täck över med grillfolie när skinnet fått en fin yta.
  5. När kycklingen är klar, ta ut och låt vila.

Rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär upp potatisen, med skalet på, och rödlöken i klyftor, och palsternacka och morötter i stavar, (ej för tunna).
  3. Ringla över olivolja och strö över en nypa flingsalt. Rör runt så allt blandas.
  4. Sätt in i ugnen i ca 45 min

Aioli

  1. Pressa 2 vitlöksklyftor i en skål och tillsätt rumsvarma äggulor.
  2. Häll i olja, lite i taget, och vispa/mixa med stavmixer den slät innan du häller på mer olivolja.
  3. Tillsätt flingsalt och citronsaft, smaka av.

Mozzarellasallad

  1. Skär tomaterna i skivor.
  2. Nyp av bitar av mozzarellan och lägg på tomaterna.
  3. Ringla över olivolja och lägg på basilikablad.