Mustig höstgryta

Från Nyhetsmorgon

Mustig höstgryta av skinkstek med kummin och rödlök med pumpapuré.

7 oktober 2010
Visa mer
4

Du behöver

Gryta

  • 600 g skinkstek
  • 4 st rödlökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 msk paprikapulver
  • 1 msk kummin, hel eller grovt stött
  • 3 msk matolja
  • 1 msk timjan
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1,5 msk salt
  • lite olivolja
  • 1 st citron, saften och skalet

Pumpapuré

  • 1 kg pumpa ex muskat eller hokkaido
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Lite chiliflakes
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk crème fraiche

Gör så här

  1. Gryt
    Skär köttet i strimlor och lägg i en bunke.
  2. Skala och skiva löken tunt och lägg i en separat bunke.
  3. Hacka vitlöken fint.
  4. Fördela alla kryddor över kött och lök.
  5. Massera in kryddor, salt, olja, citronsaft och citronrasp.
  6. Ringla lite olivolja i en tjockbottnad kastrull.
  7. Lägg i löken och sedan köttet ovanpå löken.
  8. Blanda inte runt utan låt köttet ligga på en lökbädd.
  9. Sätt på ett tättslutande lock och sätt på medium värme.
  10. Låt grytan få ett sakta uppkok och sänk sedan värmen.
  11. Låt grytan puttra i ca 60 minuter.
  12. Späd eventuellt med lite vatten.
  13. Smaka av när köttet är mört.
  14. Puré
    Värm ugnen till 175 grader.
  15. Dela pumpan på mitten och skär bort skal och kärna ur den.
  16. Skär i bitar.
  17. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  18. Smörj lätt med olja och lägg pumpabitarna på plåten med grovt hackad vitlök och chili.
  19. Baka i ugnen i ca 45 minuter tills pumpan är mjuk.
  20. Mixa pumpaköttet i omgångar i en mixer tills det blir slätt.
  21. En del pumpor kan vara lite vattniga, pressa i så fall ut en del av vattnet genom en silduk.
  22. Rör ut det mixade pumpaköttet i en kastrull med en klick crème fraiche.
  23. Krydda med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept