Soppa på trattkantareller med ostbröd

1h 20 min
4
Soppa på trattkantareller med ostbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Nyhetsmorgon

Den här soppan blir otroligt len och mild, och svamp- och ostbrödet är en riktig snackis! Gör soppan medan brödet jäser och är i ugnen så går det snabbare.

7 januari 2009
Visa mer
1h 20 min
4

Du behöver

  • 2 st schalottenlökar
  • 15 g torkade trattkantareller
  • 8 dl svampbuljong
  • 15 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Svamp- och ostbröd:

  • 12 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk torkad svamp
  • 6 dl vetemjöl
  • 125 g ädelost, till exempel Kvibille Gräddädel

Gör så här

  1. Gör först svamp- och ostbrödet: Sätt ugnen på 200 grader. Smula ned jästen i en bunke och slå på det ljumma vattnet och oljan, rör ut jästen. Finfördela svampen mellan fingrarna eller hacka svampen mycket fint och rör ner i bunken.
  2. Rör ner lite av mjölet med saltet och arbeta sedan in resterande mjöl. Arbeta degen 10 minuter (om den arbetas för hand). Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 45 minuter.
  3. Slå ut degen på en oljad och saltad plåt och platta ut till ett 2 centimeter tjockt bröd på plåten. Skär osten i bitar och tryck ned i brödet.
  4. Låt degen jäsa 30 minuter på plåten. Ställ in i ugnen och baka cirka 20 minuter. Låt svalna lite och skär i bitar.
  5. Gör soppan: Skala och finhacka löken och värm upp svampbuljongen (den behöver inte koka). Smula sönder svampen i handen och slå sedan över svampbuljongen. Låt svampen svälla i cirka 10 minuter.
  6. Slå av vätskan från svampen i en bunke (vätskan skall användas senare). Krama överflödig vätska ur svampen.
  7. Fräs lök och svamp i en kastrull i smöret, slå på vitt vin och låt det dunsta in. Späd på med svampbuljongen och lägg i rosmarinkvisten, låt koka ihop i 10 minuter.
  8. Späd med grädden och smaka av med salt och vitpeppar från kvarn. Låt koka upp och red med maizena till simmig konsistens. Mixa sedan soppan slät i blender eller med stavmixer.
  9. Servera i soppkopp med svamp- och ostbrödet.
  10. Tips: Sila av eller lyft upp svampen med en hålslev innan soppan mixas skummig med en stavmixer. Bottna soppkopparna med svampen och slå den heta soppan över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept