Paprikasoppa

Paprikasoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Malin Söderström
Malin Söderström

Paprikasoppa

11 ingredienser

1h 40 min

En härligt frisk soppa som serveras kall.

Ingredienser

portioner
  • 2 orange paprikor
  • 2 gula paprikor
  • 1 kg tomat
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gurka
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk rörsocker
  • salt
  • grön tabasco
  • 0,5 dl extra virgin olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela paprikorna i mitten, riv bort kärnhuset och gnid in skalet med lite olja.
  2. Lägg paprikorna på en plåt med skinnet uppåt. Rosta paprikorna i ugnen tills skinnet har blivit svart och bubblat sig.
  3. Lägg paprikorna i en påse att svalna och dra bort skinnet med en liten kniv.
  4. Skär ett litet kryss på tomaterna i botten och doppa i kokande vatten tills det går att dra loss skinnet. Plocka sedan upp tomaterna och kyl i isvatten.
  5. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala gurkan och skär i grova bitar.
  6. Skär paprika och tomater i bitar och blanda samman alla grönsaker i en bunke. Ringla över vinäger och strö över socker och salt, droppa några droppa tabasco och blanda runt.
  7. Låt soppan stå en timme i kylen att mogna. Mixa sedan soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Smaka av med salt, socker och eventuellt tabasco.