Grönkålssoppa med förlorat ägg

Du behöver

  • 1 stånd grönkål = 500 g repade blad
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 l buljong (5 dl grönsaksbuljong av tärning + 5 dl kålspad)
  • salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 st ägg

Gör så här

  1. Skölj kålbladen och förväll i saltat vatten i en kastrull ca 10 minuter. Ta upp bladen och spola av dem med kallt vatten. Spara kokspadet. Krama ur vattnet och hacka bladen fint.
  2. Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull och tillsätt mjölet. Häll över buljongen (kokande) och låt koka upp. Lägg pepparkorn, anis och fänkål i en tekula och sänk ned i soppan. Smaka av med salt (tänk på att spadet från kålen är salt). Låt koka ca 5 min. Plocka upp tekulan och vispa i crème fraiche. Rör ned kålen och låt soppan koka upp. Servera med pocherat ägg.
  3. Pocherat ägg: Beräkna 2 tsk ättika och 1 tsk salt per liter vatten. Koka upp i en traktörpanna. Slå upp äggen, ett i taget, i en kopp och låt dem försiktigt glida ner i det sjudande vattnet. När vitan har stelnat plockas äggen upp med en hålslev och serveras i soppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept