Toskansk soppa på smörbönor

Toskansk soppa på smörbönor
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Malin Söderström
Malin Söderström

Toskansk soppa på smörbönor

12 ingredienser

1h

En robust och vegetarisk bönsoppa som värmer och mättar.

Ingredienser

portioner
  • 400 g smörbönor
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt
  • selleristjälkar, med blad
  • 1 morot
  • 2 tomater (stora)
  • 1 l vatten
  • 1 knippe basilika
  • 300 g pasta
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blötlägg de torkade bönorna i 12 timmar. Skölj och koka dem cirka 2 timmar, eller tills de har blivit mjuka. Om de är färska kokas de i cirka 30 minuter. Ta bort cirka en fjärdedel av de kokta bönorna och mixa i en matberedare och ställ åt sidan.
  2. Hetta upp vatten i en kastrull och doppa ner tomaterna i en halv minut. Skala, kärna ur och hacka dem tillsammans med sellerin och moroten. Finhacka vitlöken och chilin. Värm upp olja i en panna fräs allt i några minuter.
  3. Tillsätt vatten, salt och basilikan och lägg sedan i både de mixade och hela bönorna. Låt koka upp och lägg sedan i pastan som får koka till den blir al dente, cirka 8 minuter.
  4. Låt grytan stå i några minuter och dekorera eventuellt med basilikablad innan servering.