Grönärtsoppa

Grönärtsoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Malin Söderström
Malin Söderström

Grönärtsoppa

11 ingredienser

15 min

En knallgrön soppa som får frisk smak av mynta!

Ingredienser

portioner
  • 600 g frysta gröna ärtor, petit pois
  • 1 msk olivolja
  • 10 g smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk mynta, hackad
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 2 msk extra virgin olivolja

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Fräs löken sakta i matfettet tills den blir transparent.
  3. Slå på grönsaksbuljongen och låt det koka upp. Stjälp i ärtorna och ge det ett uppkok, låt sedan koka i 3 minuter.
  4. Strö över hälften av myntan, mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera i skålar eller djupa tallrikar. Toppa med en hög parmesan och ringla olivolja runt. Avsluta med att strö lite mynta överst.