Rostad vitlöksbuljong med ugnsbakade tillbehör

2

Du behöver

  • 2 hela rödlökar
  • 1 dl grovsalt
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 2 st fasta och syrliga äpplen (svenska)
  • 2 dl grönsaks- eller svampbuljong (vatten + tärning)
  • 1 msk olja
  • 2 dl torr äppelcider
  • 0,5 dl grovhackad persilja
  • salt, peppar
  • 2 msk färskost, typ philadelphia
  • 0,5 msk färskriven pepparrot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C. Lägg de oskalade rödlökarna med rotänden nedåt i en ugnsfast form på en bädd av grovsalt. Ställ in i ugnen och låt baka ca 60 min. Ju längre tid man har på sig desto lägre temperatur kan man ha. Löken blir då ännu sötare och godare.
  2. Skala och skiva vitlöken tunt. Skölj och skär äpplena i kärnfria klyftor. Skalet kan vara kvar om det inte är för tjockt. Koka upp buljongen.
  3. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull, rosta vitlöken i oljan tills den blir gyllenbrun. Fräs med äppelklyftorna. Slå över äppelcidern och buljongen och låt det få ett uppkok. Rör ner persiljan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda färskosten med pepparroten. Ta ut löken ur ugnen och skala den, skåra löken på toppen och klicka i färskosten.
  5. Servera i djup tallrik med den gröna vitlöksbuljongen till. Det är gott att servera ett nybakat bröd till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept