Savolax med citroncrème

Du behöver

Savolax:

  • 500 g färsk lax
  • 2,5 dl salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk grovt krossad vitpeppar
  • 1 msk krossad enbär
  • 1 msk Gin

Citroncrème

  • 6 st ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl färskpressad citronsaft
  • 2 st citroner, skalet
  • 150 g smör

Gör så här

  1. Grava laxen, låt ligga ca 2 dygn, låt den ligga i en plastpåse, vänd under tiden.
  2. Kryddblandning: Lika delar, Fänkålsfrö, senapsfrö, chilipulver. Stöt kryddorna och blanda samman med chilipulver, vänd laxen i och skär i 5 mm skivor.
  3. Citroncrème: Tvätta citronerna och finriv skalet. Blanda ägg, socker, citronsaft och citronskal i en värmetålig glasskål.
  4. Sätt skålen över ett vattenbad och vispa smeten tills den börjar tjockna. Vispa hela tiden.
  5. När den börjar tjockna, tillsätt smöret i små klickar under vispning. Kontrollera därefter temperaturen, den ska vara 85 grader.
  6. Ta skålen från värmen, sila och häll citroncrèmen i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept