Skeppsbröd

Skeppsbröd
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Skeppsbröd

12 ingredienser

Underbara bröd toppade med ost och grönsaker.

Ingredienser

Deg

  • 8,5 dl vatten, iskallt
  • 50 g jäst
  • 8 msk olja
  • 1 msk havssalt
  • 1 l mjöl, gärna vetemjöl special + extra till utbakning

Topping

  • 2 dl crème fraîche
  • 200 g blå get, blåmögelost av get eller annan favorit
  • Tunt hyvlade rotsaker, morötter, betor, fänkål, blomkål
  • färsk spenat och ruccola
  • olivolja
  • svartpeppar
  • havssalt

Gör så här

  1. Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt.
  2. Tillsätt saltet.
  3. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  4. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme i en stor degbunke.
  5. Ta upp degen, dela och forma den till 5 stora bollar à ca 200 g.
  6. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.
  7. Kalva ut degen, gärna oregelbundet.
  8. Bred ett tunt lager crème fraiche på botten, smula över osten och strö över grönsakerna.
  9. Baka i het ugn, gärna på baksten, tills brödet är klart, det tar ca 5-8 minuter.
  10. Ta ut brödet och ringla över olivolja, strö över peppar, salt och spenat.