Kantarellrisotto från Hälsingeskogarna

30 min
4
Kantarellrisotto från Hälsingeskogarna
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Smakresan

En härligt krämig risotto med smak från skogen. Pricken över i blir den rivna hälsingeosten!

16 augusti 2010
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 500 g blandsvamp, trattkantareller, ostronskivling, shiitake eller annan svamp
  • 1 msk smör, till stekning
  • 1 l hönsbuljong
  • 1 st liten finhackad gul lök
  • 20 g smör
  • 4 dl arborio- eller avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 20 g smör
  • 50 g riven hälsingeost
  • salt
  • nymalen peppar

Gör så här

  1. Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
  2. Koka upp buljongen.
  3. Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
  4. Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
  5. Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
  6. Tillsätt, smör och hälsingeost och smaka av med salt och peppar.
  7. Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen och servera med lite extra riven ost.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept