Svamp- och korngrynsdolmar med peppriga lingon

2

Du behöver

  • 6 st små vitkålsblad eller 4 större
  • 1 dl korngryn
  • 3 dl vatten
  • 1 st gul lök
  • 200 g ostronskivling och champinjoner
  • 1 msk margarin eller smör
  • salt, peppar
  • 2 dl svamp- eller grönsaksbuljong
  • 1 msk sirap
  • 50 g lingon (ca 1 dl)
  • strösocker
  • grovkrossad svartpeppar
  • nykokt potatis till servering

Gör så här

  1. Förväll vitkålsbladen i lättsaltat vatten i en kastrull ca 2 min. Skär sedan bort det tjockaste på roten. Lägg bladen i en handduk att torka.
  2. Skölj korngrynen och koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i grynen och sätt på lock. Låt koka upp och småputtra ca 10 min. Dra av från värmen och låt stå att svälla 10 minuter. Skala och hacka löken. Hacka svampen. Bryn löken och svampen i matfett i en stekpanna. Blanda med grynen och smaka av med salt och peppar. Lägg en klick grynblandning på varje vitkålsblad och rulla ihop till små dolmar. Lägg i lätt smord ugnssäker form. Häll över svampbuljongen och ringla sirap över dolmarna. Sätt in i ugnen 200°C, ca 15 minuter.
  3. Rör lingonen med socker efter smak. Krydda med svartpeppar.
  4. Lägg dolmarna på en tallrik. Häll spadet i en kastrull och koka upp. Ringla över. Servera med lingon och kokt potatis. Går inte hela lingon att få tag på, går det att bytas ut mot 1 dl lingonsylt som smaksätts med peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept