Lammstek med ugnsbakade rotfrukter och sardellaioli

4

Du behöver

  • 1 st lammstek á 1,5 kg
  • salt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 800 g mandelpotatis
  • 500 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 300 g kålrot

Sardellaioli:

  • 2 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 6 st sardellfiléer
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Torka lammsteken torr. Salta steken rikligt runt om. Finhacka vitlöken och gnid in i lammsteken. Blanda samman oregano, svartpeppar och klappa in i lammsteken. Ställ in steken i ugnen.
  2. Tvätta potatisen och skala de resterande grönsakerna. Dela potatisen på mitten och rotfrukterna i grova bitar. Lägg alltsammans i en ugnsfast form eller i en ugnsplåt. Ringla olja över, salta och peppra. Ställ in i ugnen när steken har varit inne 1 timme och 30 minuter.
  3. Låt grönsakerna och steken stå inne 15 minuter tillsammans (lammsteken ska ha 65° innertemperatur).
  4. Ta ut köttet och höj ugnstemperaturen till 200°, slå in köttet i smörpapper och låt det vila 15 minuter.
  5. Sardellaioli: Vispa äggulor med senap, vinäger, finhackad vitlök och mosade sardeller. Vispa ned oljan i en jämn stråle, smaka av med salt och peppar. Hacka ner persiljan.
  6. Skiva köttet och servera med de ugnsbakade grönsakerna och sardellaiolin.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept