Lammstek med ugnsbakade rotfrukter och sardellaioli

4

Du behöver

  • 1 st lammstek á 1,5 kg
  • salt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 800 g mandelpotatis
  • 500 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 300 g kålrot

Sardellaioli:

  • 2 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 6 st sardellfiléer
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Torka lammsteken torr. Salta steken rikligt runt om. Finhacka vitlöken och gnid in i lammsteken. Blanda samman oregano, svartpeppar och klappa in i lammsteken. Ställ in steken i ugnen.
  2. Tvätta potatisen och skala de resterande grönsakerna. Dela potatisen på mitten och rotfrukterna i grova bitar. Lägg alltsammans i en ugnsfast form eller i en ugnsplåt. Ringla olja över, salta och peppra. Ställ in i ugnen när steken har varit inne 1 timme och 30 minuter.
  3. Låt grönsakerna och steken stå inne 15 minuter tillsammans (lammsteken ska ha 65° innertemperatur).
  4. Ta ut köttet och höj ugnstemperaturen till 200°, slå in köttet i smörpapper och låt det vila 15 minuter.
  5. Sardellaioli: Vispa äggulor med senap, vinäger, finhackad vitlök och mosade sardeller. Vispa ned oljan i en jämn stråle, smaka av med salt och peppar. Hacka ner persiljan.
  6. Skiva köttet och servera med de ugnsbakade grönsakerna och sardellaiolin.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept