Tomatpaj

40 min
4
Tomatpaj
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
40 min
4

Du behöver

  • 200 g vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 1 nypa salt
  • 10,5 msk kallt vatten
  • (alt. 1 förbakat pajskal, ca 24 cm diameter)

Tomatsås:

  • 500 g burktomater
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st blekselleri
  • 0,5 st morot
  • 3 msk hackad persilja
  • 6 st basilikablad
  • socker
  • salt
  • svartpeppar

Till pajen:

  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 150 g tärnad rökt provoloneost
  • 100 g delade körsbärstomater

Gör så här

  1. Tärna smöret och arbeta ihop det med mjölet med hjälp av händerna i en bunke. Häll i vattnet och tillsätt saltet och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Packa in degen i plastfolie och lägg in i kylskåpet.
  2. Slå tomaterna i en kastrull. Lägg i grönsakerna och låt allt sakta koka upp, låt puttra sakta i 20 minuter så att grönsakerna kokar sönder.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Smaka av tomaterna med socker, salt och peppar. Låt tomatsåsen svalna.
  4. Hacka persiljan och riv basilikabladen och vänd ner i tomatsåsen tllsammans med äggen, äggulan och osten. Fyll upp i pajskalet.
  5. Lägg på körsbärstomaterna och grädda i ugnen cirka 20 minuter eller tills fyllningen har stelnat (det kan skilja mycket mellan olika ugnar).
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept