Ängamat med räktoast

4

Du behöver

  • 0,5 kg färsk sparris
  • 1 knippe morötter
  • 2 st schalottenlökar
  • 200 g färska bönor
  • 20 g smör
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 st äggulor
  • salt och peppar
  • bladpersilja

Räktoast:

  • 4 st tjocka skivor bröd
  • färskost
  • räkor

Gör så här

  1. Skala sparrisen och bryt av den nedre delen av foten, så slipper man den träiga biten. Skala morötterna. Skala och finhacka löken. Putsa bönorna. Smält smör och låt löken småputtra däri. Slå på buljongen, lägg ned morötterna och låt puttra en liten stund. Lägg i sparrisen och bönorna och låt dem puttra med tills de blir mjuka.
  2. Vispa samman grädde och äggulor i en liten bunke. Låt buljongen koka upp ordentligt, dra av från plattan. Slå ca 1 dl het buljong i grädden, rör om. Låt grädden glida ner i soppan. Strö finskuren bladpersilja över och servera.
  3. Räktoast: Gör en ficka i en tjock skiva bröd. Bred i färskost och stoppa i räkor. Använd smörgåsgrill om ni har. Men det går lika bra att bryna försiktigt i en panna eller stoppa in brödet i ugnen på försiktig värme.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept