Ugnsbakade timjanrotfrukter med mandelsalsa

4

Du behöver

  • 2 st palsternackor
  • 2 st persiljerötter
  • 2 st morötter
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st sötpotatis
  • 3 st svartrötter
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 5 kvistar färsk timjan
  • Salsa:
  • 5 st plommontomater
  • 1 st röd paprika
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl mandlar, grovhackade och rostade
  • 0,5 msk cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • matlagningsyoghurt till servering

Gör så här

  1. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar och lägg i en ugnsform. Salta, peppra och ringla olivolja över. Skala och skiva vitlöken och strö den över rotfrukterna. Rosta i ugn, 200°C, tills rotfrukterna är mjuka.
  2. Plocka timjanbladen från stjälkarna (de är oftast för hårda att tugga) och strö över rotfrukterna.
  3. Gott att äta som ensamrätt eller som tillbehör till viltstek.
  4. Salsa: Snitta tomaterna i botten, doppa i kokande vatten och lyft upp och lägg i kallt vatten när skalet börjar lossna. Skala tomaterna, dela i mitten och gröp ur kärnhuset.
  5. Dela paprikan i mitten och riv loss kärnhuset. Gnid in skalet med olja, ställ in i het övervärme tills skalet har blivit svart, kyl ned i kallt vatten och dra loss skalet med en liten kniv.
  6. Lägg tomatkött, paprika, vitlök, mandlar och kryddor i en matberedare. Tillsätt rödvinsvinäger och olivolja. Mixa samman till en slät pasta.
  7. Servera salsan till rotfrukterna. Det är gott med en klick matlagningsyoghurt till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept