Kryddhalstrad strömming med saltkokt potatis

4

Du behöver

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 1 knippe ruccola
  • 800 g hel färsk strömming
  • 1 dl kryddblandning
  • 600 g mandelpotatis
  • 2 dl grovsalt

Torr kryddblandning:

  • 3 msk salt
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk granulerad paprika
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk ingefära
  • 1 msk franska örter

Gör så här

  1. Mixa samman crème fraiche med vitlök, basilika och ruccola till en grön och god sås, smaka av med salt och peppar.
  2. Vrid eller klipp av huvudet på strömmingen, klipp upp magen och rensa ur strömmingen, skölj i kallt vatten. Torka strömmingen med tjockt hushållspapper eller låt den ligga och droppa.
  3. Tvätta potatisen, behåll skalet på. Lägg potatisen i en kastrull och strö över saltet, fyll på med vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk.
  4. Strö kryddblandningen i och runt strömmingen. Glödhalstra strömmingen över öppen glöd.
  5. Servera med saltkokt potatis och ört-crème fraiche.
  6. Om strömmingen tillagas inomhus, hetta upp en gjutjärnspanna riktigt het.
  7. Gnid lite olja i botten så att det knappt glänser och strö ett tunt lager salt i botten, lägg ned strömmingen och stek 1-2 minuter på varje sida.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept