Polenta i mjukbakad silverlök

4

Du behöver

  • 4 st stora silverlökar
  • grovt salt
  • 5 dl vatten
  • 125 g polenta
  • salt, vitpeppar från kvarn
  • 50 g färskriven parmesanost
  • 100 g ädelost
  • 2 st päron
  • 2 msk lättrostade valnötter
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 st skållad och urkärnad tomat

Gör så här

  1. Täck botten på en ugnsform med folie, strö på ett lager av grovt salt. Skär bottnen av lökarna, ställ dem på grovsaltet och baka dem i 120° ugn i två timmar, så att löken blir mjuk och god i mitten.
  2. Koka upp vatten med salt. Rör ned polentan med en trägaffel och sänk värmen. Sjud på låg värme under omrörning i 30 minuter tills polentan tjocknar. Var försiktig så att det inte sprätter polenta på händerna eftersom den är väldigt varm. Smaka av med salt och peppar. Rör ned parmesanosten och vänd ned ädelosten.
  3. Skiva päronen i centimetertjocka skivor. Stek, grilla eller stek i ugn.
  4. Lägg upp päronen på tallrikar.
  5. Skala av det yttersta torra på lökarna och gröp ur innanmätet. Grovhacka och vänd samman en del med polentan. Stoppa in polentan i löken och lägg ovanpå päronen. Strö valnötter över och ringla balsamvinäger och olivolja runt. Strimla tomaten och strö även den runtom.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept