Jordgubbs- och rabarbertarte med vaniljchibouste

4

Du behöver

  • Mördeg:
  • 100 g socker
  • 150 g smör
  • 200 g mjöl
  • 1 st äggula

Kompott:

  • 125 g rabarber
  • 30 g socker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st blötlagt gelatinblad
  • 125 g jordgubbar

Chibouste:

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 50 g socker (till vaniljkrämen)
  • 20 g maizena
  • 60 g äggulor (ca 2 st)
  • 2 st blötlagda gelatinblad
  • 90 g äggvitor (ca 2 st)
  • 75 g socker (till marängen)
  • 1 msk farinsocker
  • jordgubbar till garnering

Gör så här

  1. Mördeg: Blanda samman ingredienserna till en deg och kyl. Kavla sedan ut degen 2 mm tjock och fodra en smord och mjölad tarteform i önskad storlek. Ställ kallt så att degen stabiliserar sig. Baka sedan gyllenbrun i 200°.
  2. Kompott: Skala rabarbern och skär i bitar. Koka upp rabarbern med vatten, socker och delad och urskrapad vaniljstång. Rör ned gelatinbladet. Dela jordgubbarna i bitar och vänd ned i rabarberkompotten. När kompotten har kallnat och börjar stelna lite grand, häll i tarteformen. Ställ kallt och låt stelna.
  3. Chibouste: Koka upp mjölk, vaniljstång, socker, maizena och äggulor under konstant vispning, låt det koka ordentligt. Rör ned de blötlagda gelatinbladen och rör ut dem så att de smälter. Vispa en kraftig maräng på äggvitor och socker. Vänd ned marängen i krämen och spritsa sedan krämen på tarten och ställ i kylen.
  4. Strö över farinsocker och karamellisera sedan tarten genom att använda en liten gasbrännare. Eller ställ in i ugn med endast grillelementet på högst
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept