Kardemummakryddad crème brûlée

Malin Söderström

Kardemummakryddad crème brûlée

12 ingredienser

Kardemumma kryddad crème brûlée, serveras med liten äppelsallad.

Ingredienser

portioner
  • 3,25 dl vispgrädde
  • 1,25 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 msk kardemummafrön (ej malen)
  • 4 äggulor
  • rörsocker, till att bränna på toppen

Äppelsallad

  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 äpplen (saftiga och krispiga)

Gör så här

Brulé

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Slå grädde och mjölk i en kastrull.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna.
  4. Lägg vaniljstång och frön i gräddmjölken och tillsätt kardemumma och socker.
  5. Låt koka upp och dra åt sidan.
  6. Lägg äggen i en bunke och rör om.
  7. Slå gräddmjölken över i en fin stråle under omrörning.
  8. Sila genom finmaskig sil och fyll upp i fyra portionsstora ugnsfasta formar.
  9. Ställ formarna i vattenbad och grädda i ca 60 minuter, kolla så att massan har stannat.
  10. Ta ut och låt svalna och kyl ned i kylen.
  11. Vid servering Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och gratinera högt upp i 250 grader ugnen tills sockret har smält och fått lite färg, eller använd en gasolbrännare.

Äppelsallad

  1. Koka upp vin med socker och kryddor.
  2. Låt svalna, strimla äpplena (gärna på en mandolin) och vänd runt med sockerlagen.
  3. Toppa den ny "brända" brulén med äppelsalladen.