Kardemummakryddad crème brûlée

Från Nyhetsmorgon

Kardemumma kryddad crème brûlée, serveras med liten äppelsallad.

15 oktober 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 3,25 dl vispgrädde
  • 1,25 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 0,5 msk kardemummafrön (ej malen)
  • 4 st äggulor
  • Råsocker till att bränna på toppen

Äppelsallad

  • 0,5 dl vittvin
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 st stjärnanis
  • 1 st kanelstång
  • 2 st saftiga och krispiga äpplen

Gör så här

  1. Brulé
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Slå grädde och mjölk i en kastrull.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna.
  4. Lägg vaniljstång och frön i gräddmjölken och tillsätt kardemumma och socker.
  5. Låt koka upp och dra åt sidan.
  6. Lägg äggen i en bunke och rör om.
  7. Slå gräddmjölken över i en fin stråle under omrörning.
  8. Sila genom finmaskig sil och fyll upp i fyra portionsstora ugnsfasta formar.
  9. Ställ formarna i vattenbad och grädda i ca 60 minuter, kolla så att massan har stannat.
  10. Ta ut och låt svalna och kyl ned i kylen.
  11. Vid servering Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och gratinera högt upp i 250 grader ugnen tills sockret har smält och fått lite färg, eller använd en gasolbrännare.
  12. Äppelsallad
    Koka upp vin med socker och kryddor.
  13. Låt svalna, strimla äpplena (gärna på en mandolin) och vänd runt med sockerlagen.
  14. Toppa den ny "brända" brulén med äppelsalladen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept